Japanse nachtegalen, shamalijsters, baardmannetjes en gouldamadines. Wim van der Linden, BI-specialist bij Florys Financieel en Fiscaal, heeft ze allemaal in de volières bij zijn huis zitten. “Als het even kan maak ik ook mijn collega’s enthousiast voor deze prachtige hobby.”
Wie huize Van der Linden in Sliedrecht binnenstapt kan het niet ontgaan: de heer des huizes heeft een liefde voor volièrevogels. In de woonkamer komt het gezang van een shamalijster je al tegemoet. Een kamer verder staat Wims laptop. “Toen ik in coronatijd thuis aan ’t werk was, hing de kooi met deze lijstersoort zelfs boven mijn werktafel.”
De liefde voor volièrevogels werd hem vanaf kinds af aan met de paplepel ingegoten. “Het zit in de familie. Vroeger hadden we thuis ook een volière met tropische vogels en ook mijn opa hield al vogels.” Maar sinds zijn trouwdag is zijn hobby pas echt goed begonnen, vertelt Wim. “Toen ik die avond van mijn bruiloft thuiskwam met mijn vrouw Jeanette hadden ze grasparkiet in de kooi omgeruild voor een zebravink. De parkiet lag boven op de kast in de een schoenendoos, maar die was ontsnapt en vond ik hem terug onder de pedalen van het orgel. Vanaf dag één heb ik vogels gehad. Nu al bijna dertig jaar. ” Eén zebravink vond Wim saai dus kwamen er al snel een tweede bij. “Het begon met een kooi van één bij één. Ik heb drie keer uitgebreid en uiteindelijk had ik een kooi van vier bij twee meter.”
Inmiddels is de hele achterwand van Wims huidige tuin gevuld met volières, inclusief een schuur met broedkooien. “In totaal heb ik zo’n 35 vogels verdeeld over verschillende soorten: Japanse nachtegalen, baardmannetjes, pagodespreeuwen, groenvleugelduiven en mijn favoriet de shamalijster.” Het leukste aan zijn hobby vindt hij het broedproces. Hij weet er alles van en praat honderduit over zijn vogels. “Het is voor mij de grootste uitdaging om de vruchten- en insectenetende vogels aan het broeden te krijgen. Bij de brilvogels hebben twee keer gebroed, maar helaas waren de eieren onbevrucht. Bij de shamalijster kwamen jongen, maar die hebben ze niet grootgebracht. Als ik een nest met vijf jongen zou zien, zou dat mij wel een kick geven. Dat is een prachtig gezicht.”
Wim deelt zijn passie voor vogels met anderen. Zo is hij al jarenlang secretaris van vogelvereniging Vogelvreugd in Hardinxveld-Giessendam. “In november organiseren we altijd een vogeltentoonstelling. Dat is voor ons het hoogtepunt van het jaar. Ieder lid showt dan zijn mooiste vogels en er komen zo’n duizend belangstellenden langs om naar de vogels te kijken.”
Ook zijn collega’s van Florys Financieel en Fiscaal merken Wims liefde voor volièrevogels. “Mijn beltoon is de zang van een shamalijster. Dus daar begint het al. Ook ga ik binnenkort met een collega van Florys naar grote vogelbeurs in ‘s-Hertogenbosch. Daar gaan we samen naar toe om te kijken. Niet om te kopen, want ik heb nu eigenlijk al genoeg vogels.” Op de werkvloer vertelt Wim graag over zijn passie. “Tijdens het werk probeer ik mijn collega’s natuurlijk te besmetten met het ‘vogelvirus’, de mooiste hobby die er is. Af en toe zet ik ook foto’s van mijn vogels op mijn status op sociale media. Wie weet gaat iemand deze hobby ook leuk vinden.”
Zijn hobby is sowieso goed te combineren met zijn werk als BI-specialist. “Overdag ben ik lekker aan het werk. ’s Avonds en in het weekend ben ik bezig met mijn hobby. Het kost best veel tijd, maar ik kan het prima in mijn vrije tijd doen.”
Al met al kan je maar één conclusie trekken: Wim wordt helemaal gelukkig van volièrevogels. “Wat is er nu mooier dan lekker in het zonnetje in de tuin te zitten en te genieten van de rondvliegende vogels in de volière? Deze hobby is de mooiste die er is!”