Militair worden. Het was een sluimerende jongensdroom van Walter Leenheer. In 2020 kwam die droom van de personeelsbemiddelaar van Brys uit. “Ergens stroomde altijd al een beetje defensiebloed door mijn aderen; vroeger speelde ik graag soldaatje. Ik vond het een machtig mooi beroep.”
Hij dient sinds dit najaar in de C-groep van het tweede peloton van de Bravo-compagnie in Breda. Bij de Natres, het Korps Nationale Reserve. Ofwel burgers die in hun vrije tijd militair zijn. Eind 2020 wachte zijn eerste klus als reservist: assistentie verlenen bij een XL-coronateststraat. Eén ding is wel duidelijk. Gepassioneerd is Walter wel. Als hij praat over zijn nieuwe hobby stralen zijn ogen een en al plezier uit.
Hij is soldaat 2e klas. In het weekend dan. Doordeweeks is hij personeelsbemiddelaar bij Brys en geeft hij bedrijven advies bij het aannemen en behouden van personeel. Verschillen zijn er legio. “Het is een hele andere wereld. Natuurlijk is er de hiërarchie, de rangen en standen. Maar in het leger functioneer je ook echt als een team. Als er één iemand te laat is, is heel de groep te laat. De nadruk ligt dan ook erg op netheid, precisie en nauwkeurigheid.” Maar ook op andere vlakken zijn er verschillen. “Bij defensie word je bijgebracht dat het gaat om leven en dood. Het is jij of de ander. In dat opzicht is het missen van omzet toch een stuk minder ingrijpend dan een maatje verliezen.”
Toch legt het verschil tussen defensie en het bedrijfsleven hem geen windeieren. “Er zijn dingen die ik ook gebruik in mijn werk als recruitment consultant. Het leger is een hele andere wereld, maar bepaalde elementen zijn wel hetzelfde. Op iemand kunnen vertrouwen en ‘afspraak is afspraak‘ zijn ook in ons vakgebied belangrijk.”
Overigens is het natuurlijk best een unieke combinatie. Die van personeelsbemiddelaar én militair. Toch valt dat best wel mee, zegt Walter. “Bij de Natres lopen mensen uit alle beroepsgroepen rond. Bankdirecteuren, managers, stratenmakers, verkopers en studenten. Vanuit HR-oogpunt is het juist heel erg interessant om met die verschillende mensen om te gaan. Discipline en teamverband zijn in het leger bijvoorbeeld heel belangrijk. Het is mooi om te zien hoe iedereen daar mee omgaat. Wat voor de één heel lastig is, vindt de ander weer helemaal fantastisch.”
Eén van de mooiste belevenissen tot dusver was het schieten met een Colt C7-geweer op de schietbaan. “Tijdens de opleiding leer je met scherp te schieten. Op bordschijven op 100, 200 en 300 meter afstand. Het geeft een ongelooflijke kick om raak te schieten.”
Walter: “Wat ik wil bereiken met mijn baan in het leger? Ik wil vooral een leuke, civiele baan combineren met een baan bij defensie. Voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd. Nu ben ik nog soldaat 2e klas, maar ik zie me zelf wel doorgroeien naar een hogere rang. Of ik wil me specialiseren in een bepaald vakgebied.”
De Brys-recruiter benadrukt dat hij niet alleen voor zijn eigen plezier of ontwikkeling heeft gekozen om in het leger te dienen. “De belangrijkste reden dat ik dit doe is niet om iets te bereiken, maar om iets te geven. Ik wil zo de samenleving dienen. Ik hoop het natuurlijk niet, maar als er een oorlog uitbreekt of er is terreurdreiging, is het zaak om klaar te staan. Het is belangrijk om op dat moment jezelf weg te cijferen, paraat te staan en het land te dienen.”